Profielfoto Robin van Beek

ROBIN VAN BEEK

Robin staat al meer dan vijfentwintig jaar op het podium en mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Zijn eigen stemproblemen in het verleden en zijn bevindingen in die periode van onzekerheid en onduidelijkheid hebben hem gemotiveerd Vocal Center op te richten.

“We streven ernaar met één taal te spreken in alle lagen – van vocalist tot KNO-arts – binnen Vocal Center. Een taal die te begrijpen is voor degene over wie gaat: de vocalist.”

Naast zijn creatieve activiteiten voor Vocal Center is hij ook een bevlogen Vocal Coach. Zijn motto: “Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen! Techniek gebruiken we uitsluitend als het nodig is.” Zijn vraag aan de vocalist: “Wat kunnen wij specifiek voor jou betekenen?”

VOCAL COACH

Sinds 2009 is Robin geautoriseerd CVT (Complete Vocal Technique) Vocal Coach en heeft inmiddels zijn eigen zangmethode op de markt, namelijk Vocal Essence®. Hij heeft Vocal Center opgericht waar gezond en verantwoord stemgebruik voor sprekers en zangers centraal staat. Robin is verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten en de waarborging van de kwaliteit van Vocal Center.

Hij werkt met het Vocal Center voor grote producties in de functie van zangcoach voor o.a. Joop van den Ende producties. Een greep uit de vele musical producties waarvoor Robin solisten en ensembles heeft gecoacht: Zorro, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Soldaat van Oranje, De Kleine Zeemeermin, Sister Act, Shrek, Hij gelooft in mij, Sound of Music, Flashdance, Body Guard, Belle en het Beest en vele andere. Robin is betrokken bij diverse TV shows zoals X-factor, talentenjachten als Sunday Night Fever, en The Voice of Holland waar hij zowel in seizoen 2013, 2014, 2015 en 2016 actief is als vocal coach voor team Ali-B. In het jaar 2014/15 heeft Robin de Vocal coaching verzorgd voor NR 1 van de wereld DJ Armin van Buuren tijdens de wereldtour ‘Intense’. Ook in 2016 zal hij de vocal coaching voor de “Embrace” wereld tour van Armin verzorgen. De vocalisten waarmee hij werkt zijn in deze tour Kensington en Mr. Propz, Betsie Larkin, Angel Taylor, Bullysound en Cimo Fränklin.

RUIME ERVARING

Robin heeft ruime ervaring als zangcoach maar ook als uitvoerend artiest door zijn vele theatertours, concerten en privé-optredens. Daarnaast is hij betrokken bij alle stemonderzoeken voor Vocal Center. Bovenal is hij persoonlijk betrokken bij iedere vocalist die bij Vocal Center aanklopt. Met de informatie die hij haalde uit diverse zangmethodieken zoals EVT, CVT, Lichtenberg en Bel Canto kwam hij tot de conclusie dat in combinatie met de input van de coaches van Vocal Center er een methodiek moest komen die iedere vocalist en iedere zangcoach direct tot resultaten kan helpen. Deze methodiek heeft de naam Vocal Essence®. Alle coaches binnen Vocal Center geven volgens deze methodiek les.

EIGEN ERVARING

Robin heeft zelf in het verleden veel stemproblemen gekend. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat dat het gevolg is geweest van onvoldoende kennis van het instrument de stem. Dit heeft hem gemotiveerd om niet alleen Vocal Center op te zetten maar ook een eigen bijzonder praktische zangmethode Vocal Essence®te bedenken en door te ontwikkelen in samenwerking met de coaches van Vocal Center, KNO artsen en logopedisten.

MOTIVATIE EN MISSIE

“Mijn interesse voor de stem werd opgewekt nadat ik zelf in 1990 te maken kreeg met heftige stemproblemen (Heesheid en pijn tijdens zingen) door intensief optreden. Ik heb vele wegen bewandeld waarbij mijn wens, gezond stemgebruik en toch kunnen doen wat ik wilde, niet kon worden ingelost door de zangdocenten waar ik lessen nam. Door deze ervaring ben ik op zoek gegaan naar een manier van lesgeven en service verlenen aan de vocalist die volledig in dienst staat van deze vocalist. Voor vocalisten is van groot belang dat zij hun stem door en door kennen. Wat de beperkingen en mogelijkheden zijn hoe deze mogelijkheden tot het maximale te benutten. Ik heb zelf ervaren dat het in mogelijkheden denken en niet in beperkingen ongelooflijke resultaten kan opleveren.”

“Voor mij staat de vocalist centraal. Ik zet mij blijvend in voor zijn of haar belang. Ik wil duidelijkheid verschaffen in het enorme aanbod aan informatie over de stem. Het creatieve aspect van spreken of zingen is voor mij het belangrijkste; techniek pas ik uitsluitend toe waar nodig. Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen!”

In de toekomst weet iedereen met vragen over stemgebruik de weg naar Vocal Center te vinden. Wij bieden kwaliteit en hebben als slogan ‘Zet jouw stem centraal’. En dat is precies wat we blijven doen. Voor zowel profs als semi-profs. Leer je ‘instrument’ te gebruiken op een gezonde en verantwoorde manier, zonder beperkingen en met heel veel mogelijkheden; wij zetten deze mogelijkheden om in praktisch resultaat.” Binnen Vocal Center werken we met een eigen zangmethodiek Vocal Essence®. Met deze methodiek kunnen we iedereen de essentie van de stem leren.

IK HEB EEN VRAAG!

Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.