Skip to content

Profielfoto Robin van Beek

ROBIN VAN BEEK

Robin staat al meer dan vijfendertig jaar op het podium en mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Zijn eigen stemproblemen in het verleden en zijn bevindingen in die periode van onzekerheid en onduidelijkheid hebben hem gemotiveerd Vocal Center op te richten.

“We streven ernaar met één taal te spreken in alle lagen – van vocalist tot KNO-arts – binnen Vocal Center. Een taal die te begrijpen is voor degene over wie het gaat: de vocalist.”

Naast zijn creatieve activiteiten voor Vocal Center is hij ook een bevlogen Vocal Coach. Zijn motto: “Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen! Techniek gebruiken we uitsluitend als het nodig is.” Zijn vraag aan de vocalist: “Wat kunnen wij specifiek voor jou betekenen?”

Zijn in 2020 geschreven album “Het Spel” toont aan dat hij een gepassioneerd zanger is.

Je kunt hem volgen via Spotify waar je zijn releases kunt beluisteren

VOCAL COACH

Tussen 2009 en 2018 was Robin geautoriseerd CVT (Complete Vocal Technique) Vocal Coach en heeft hij level 1 en 2 gedaan van EVT (Estills voice training).

Robin heeft inmiddels zijn eigen zangmethode Vocal Essence® ontwikkeld en uitgerold binnen Vocal Center. Hij is verantwoordelijk voor alle operationele activiteiten en de waarborging van de kwaliteit van de Vocal Center coaches en content op de website.

Hij werkt met het Vocal Center voor grote producties in de functie van zangcoach voor o.a. Joop van den Ende producties. Een greep uit de vele musical producties waarvoor Robin solisten en ensembles heeft gecoacht: Zorro, Saturday Night Fever, Miss Saigon, Soldaat van Oranje, De Kleine Zeemeermin, Sister Act, Shrek, Hij gelooft in mij, Sound of Music, Flashdance, Body Guard, Belle en het Beest en vele andere. 

Robin is betrokken bij diverse TV shows zoals X-factor, talentenjachten als Sunday Night Fever, en The Voice of Holland waar hij zowel in seizoen 2013 t/m 2018 actief was als vocal coach voor het team Ali-B.

In het jaar 2014/15 heeft Robin de vocal coaching verzorgd voor Nr. 1 van de wereld DJ Armin van Buuren tijdens de wereldtour ‘Intense’. En in 2016 heeft hij de vocal coaching voor de “Embrace” wereld tour van Armin verzorgt.

De vocalisten waarmee hij werkt zijn in deze tours zijn: Kensington, Mr. Propz, Betsie Larkin, Angel Taylor, Bullysound, Cimo Fränklin, Trevor Guthrie, Laura Jansen, Cindy Alma e.v.a.

In 2021 is Robin nauw betrokken bij de casting en training van de hoofdrol en ensemble leden van de gloednieuwe musical ONE. daarnaast is hij de vaste vocal coach van André Hazes en Romy Monteiro.

RUIME ERVARING ALS COACH EN ARTIEST

Robin heeft ruime ervaring als zangcoach maar ook als uitvoerend artiest door zijn vele theatertours, concerten en privé-optredens. Als sinds zijn 11e levensjaar staat hij op professionele podia. 

Daarnaast is hij betrokken bij alle stemonderzoeken voor Vocal Center. Bovenal is hij persoonlijk betrokken bij iedere vocalist die bij Vocal Center aanklopt.

Met de informatie die hij haalde uit diverse zangmethodieken zoals EVT, CVT, Lichtenberg en Bel Canto kwam hij tot de conclusie dat in combinatie met de input van de coaches van Vocal Center er een methodiek moest komen die iedere vocalist en iedere zangcoach direct tot resultaten kan helpen. Deze methodiek heeft de naam Vocal Essence®. Alle coaches binnen Vocal Center geven volgens deze methodiek les.

EIGEN ERVARING MET STEMPROBLEMEN

Robin heeft zelf in het verleden veel stemproblemen gekend. Uiteindelijk kunnen we concluderen dat dat het gevolg is geweest van onvoldoende kennis van het instrument de stem. Ook heeft hij moeten concluderen dat de 12 docenten die hij om hulp heeft gevraagd hem niet konden helpen. Hij vond zijn hulp in Kopenhagen bij Cathrine Sadolin van het Complete Vocal Institute.

Dit heeft hem gemotiveerd om niet alleen Vocal Center op te zetten maar ook een eigen bijzonder praktische zangmethode Vocal Essence® te bedenken en door te ontwikkelen in samenwerking met de coaches van Vocal Center, KNO artsen en logopedisten.

“Ik kan nu mensen helpen zoals ik geholpen had moeten worden. We leren van het verleden en maken het beter voor de nieuwe generatie.”

MOTIVATIE EN MISSIE

“Mijn interesse voor de stem werd opgewekt nadat ik zelf in 1990 te maken kreeg met heftige stemproblemen (heesheid en pijn tijdens zingen) door intensief optreden. Ik heb vele wegen bewandeld waarbij mijn wens, gezond stemgebruik en toch kunnen doen wat ik wilde, niet kon worden ingelost door de zangdocenten waar ik lessen nam. Door deze ervaring ben ik op zoek gegaan naar een manier van lesgeven en service verlenen aan de vocalist die volledig in dienst staat van deze vocalist. Voor vocalisten is van groot belang dat zij hun stem door en door kennen. Wat de beperkingen en mogelijkheden zijn hoe deze mogelijkheden tot het maximale te benutten. Ik heb zelf ervaren dat het in mogelijkheden denken en niet in beperkingen ongelooflijke resultaten kan opleveren.”

“Voor mij staat de vocalist centraal. Ik zet mij blijvend in voor zijn of haar belang. Ik wil duidelijkheid verschaffen in het enorme aanbod aan informatie over de stem. Het creatieve aspect van spreken of zingen is voor mij het belangrijkste; techniek pas ik uitsluitend toe waar nodig. Spreken of zingen komt vanuit je hart, niet vanuit een boek. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen!”

Inmiddels weet iedereen met vragen over stemgebruik de weg naar Vocal Center te vinden. Wij bieden kwaliteit en hebben als slogan ‘Zet jouw stem centraal’. En dat is precies wat we blijven doen. Voor zowel profs als semi-profs en de amateur.

Leer je ‘instrument’ te gebruiken op een gezonde en verantwoorde manier, zonder beperkingen en doe het met passie en veel plezier; wij zetten deze mogelijkheden om in praktisch resultaat.” Binnen Vocal Center werken we met een eigen zangmethodiek Vocal Essence®. Met deze methodiek kunnen we iedereen de essentie van de stem leren.

IK HEB EEN VRAAG!

Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.


    Klik hier en vul je postcode in